Zonnepanelen
Historie Fotos Ecologie Contact Links .

 

Zonnepanelen en electra
Op het dak van Datcha zijn in augustus 2005 drie grote zonnepanelen geplaatst. Sindsdien zijn Datcha en Isba voorzien van electra die voldoende is voor verlichting, radio, laptop of kleine batterijladers in beide chalets. Het verschil met eerder is indrukwekkend. Midden in het bos zijn Datcha en Isba hierdoor 's avonds en 's nachts plots lichtbakens in het donker geworden.

De zonnepanelen voeden vier grote 125 Ampere 24 Volts accus  die op de zolderruimte van Datcha geplaatst zijn. Een omvormer naar 220 Volt met een vermogen van 200 Watt zorgt vervolgens voor de elctravoorziening van beide chalets. Er is gekozen voor 220 Volt wisselspanning en niet de meer natuurlijke 24 Volt gelijkspanning om de afstanden tussen de chalets met normale bekabeling te kunnen overbruggen. Het amperage en electrasmog zijn beperkt. Temeer omdat in elk chalet de stroom volledig uitgezet kan worden.

Elk chalet heeft tussen keuken en woonkamer een speciale hoofdschakelaar, die zich kenmerkt doordat er een klein oranje led lichtje brandt als hij aan staat. Deze hoofdschakelaar schakelt per chalet alle stroom aan of uit. Bij het verlaten van chalets dient deze schakelaar uit gezet te worden waardoor voorkomen wordt dat de accu's leeg kunnen raken.

Warmte gebruikende apparaten als haardrogers of waterketels of ander veel stroom gebruikende apparaten als stofzuigers of boormachines kunnen niet op dit electranet worden aangesloten.  Indien de stroom-afname gedurende enige tijd sterk de 200 Watt overschrijdt schakelt een thermische beveiliging verder stroomverbruik voor beide chalets uit. Wees hier als gebruiker dus op attent en doe geen gekke dingen. Energie in natuur is beperkt en als stadsmensen vergeten we dit maar al te vaak. Hieronder enkele foto's van de aanleg van de zonnepanelen en electra.